Složení: Černý čaj CTC. Čaj v Rusku se vyráběl v záp.Kavkazsku, kde je podnebí pro pěstování čaje nade vše příznivé. V Rusku se při přípravě čaje již od poloviny 18.století používá samovar - nádoba z nerez oceli nebo mosazi vytápěná dřevěným uhlím. Za předchůdce samovaru lze považovat sbitennik. Sbitennik sloužil na přípravu nápoje, který se nazývá sbiten. Přirovnat se dá asi nejspíše k naší medovině. Příprava: Do čajové konvice vlijte trochu horké vody tak, aby bylo pokryté dno. Přidejte med, hřebíček a tyčinku skořice. Zahřívejte 7 minut. Přidejte čajové sáčky a zalijte vroucí vodou. Nechte čaj 5 minut ustát. Podle chuti lze přidat citronovou šťávu nebo smetanu, popř. Kondenzované mléko. Nalévejte tento silný, chutný nápoj přes sítko do sklenice. Ihned podávejte. Ruský čaj se pije přes kostku cukru.